Munkatársaink - Mokka Cukrászda

Munkatársaink - Mokka Cukrászda

Keresés
A termék a kosárba került
Kosár tartalma
Munkatársaink

„Olyan, mintha hazajárnék!”

A csíkajnádi Kósa Hajnal immár öt éve, hogy csapatunk tagja. Ő az egyike azon munkatársainknak, akivel nap mint nap találkoznak vásárlóink a Kaufland áruházban található cukrászdánkban.

Hajnalka elmondta, érdekes és izgalmas a kereskedelemben dolgozni, hiszen minden nap kihívás, alkalmazkodni kell valamilyen új helyzethez. Szeret a vásárlókkal kapcsolatot kialakítani. Ez néha nem könnyű feladat, mert van, aki türelmetlen és ilyenformán nehezebben kezelhető. Az ügyfelek zöme viszont kedves és türelmes. „A kereskedelemben benne van a pozitív és a negatív is, kell tudni boldogulni.”

Munkatársunk még annyit elárult, hogy szeret a Mokka család tagja lenni. „Pörgős a munka, a kollegák kedvesek, rendesek. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, olyan érzés munkába járni, mintha hazajárnék.”

 

„Imádom ezt a helyet”

A csíkszentmártoni születésű Tamás Klára immár 12 éve, hogy a Mokka család tagja. Tulajdonképpen kézműves műhelyünk létrejötte óta hozzájárul ahhoz, hogy a legfinomabb sütiket fogyaszthassátok.

Ami munkáját illeti, az igen sokrétű. Elsősorban kemencés, tehát ő felügyeli azt, hogy ami oda bekerül, az pontosan annyit és úgy süljön, amennyit szükséges. Ugyanakkor a piskótakészítésből is kiveszi a részét, na meg a termékek csomagolását is végzi időnként.

Mint fogalmazott, szívvel-lélekkel végzi a dolgát. Imádja a munkahelyét, hiszen nagyon jó a csapat, jó a hangulat. Klárika annyit még megsúgott nekünk, a csomagolás jobban tetszik neki, mint a kemence előtt ülni, hiszen aktívabb feladat az előbbi.

 

„Nem gondoltam volna, hogy tortákra fogok rajzolni”

A csíkbánkfalvi születésű Berszán Viola 2018 végétől a Mokka család tagja. Szereti a munkáját, rajztehetsége a tortáink díszítésén köszön vissza, ugyanakkor a nagyon ízletes raw vegan (nyers vegetáriánus) termékeink készítésében is jeleskedik.  

Mint azt Viola elmondta, soha nem gondolta volna, hogy valaha cukrászdában fog dolgozni. Magyarországi és németországi kitérő után egy véletlen következtében került kézműves műhelyünkbe.

„Szeretek a tortákkal dolgozni, díszíteni azokat. A rajzolásra való hajlamom az megvolt már korábban is, csak nem gondoltam volna, hogy tortákon fogom ezt nap mint nap gyakorolni” – fogalmazott munkatársunk. Hozzátette, türelemmel és kitartással rengeteget lehet tanulni, munkája odafigyelést és rugalmasságot igényel. Viola azt is elárulta, volt már olyan, hogy nem sikerült a tortát díszítő rajz, de mindig lehet javítani azon, így a vásárló csakis a legjobb minőségű munkát kapja.

„Nincsen kimondottan kedvenc motívumom. Persze van, amire jobban rááll a kezem, ezek közé tartoznak a magyaros motívumok” – mesélte, kiemelve, nagyon büszke arra, hogy a torták mellett rendszeresen tud készíteni raw vegán termékeket is. Ezek csínját-bínját egy tanfolyamon tanulta meg. 


Szeretek itt dolgozni

 A csíkszentmártoni Keresztes Anna 13 éve a Mokka család tagja. Ez idő alatt a sütikészítés minden csínját kitanulta, feladatai közé a cukrászsütemények elkészítése tartozik.

 

Mint azt Anna elárulta, véletlen folytán került a Mokkához, hiszen pont állás nélkül maradt, amikor szóltak neki, hogy szükség volna munkatársa. Azt is elmondta, hogy szívesen jár be dolgozni nap mint nap, szereti munkáját. És miből áll az? A cukrász sütemények elkészítési folyamatából veszi ki a részét. Azaz elvágja az elkészült piskótát, meglocsolja, ráteszi a munkatársa által összeállított krémet, összerakja a lapokat. Következő mozzanatként felszeleteli, és persze a díszítés sem marad el.

Anna azt is megsúgta, hogy a fehércsokis mascarpone sütemény a kedvence a Mokka sütemények közül.  


Megtaláltam a helyemet!

A csíkszentdomokosi Székely Vendel immár 4 éve, hogy a Mokka család egyetlen férfi tagjaként a termékek kiszállításáról és a különböző beszerzésekről gondoskodik, illetve részben a házhoz szállítás is a feladatai közé tartozik.

Mint azt magáról vallja, 25 évet férfiak közt dolgozott, négy éve pedig egy véletlen folytán került a cukrászdához. Beugróként kérték fel néhány napos munkára, aztán a hetekből hónapok, majd évek lettek. „Korábbi munkahelyemen nehéz fizikai munkát végeztem, és úgy éreztem, megérett az idő a változásra. Így pont jól jött ez a lehetőség” – meséli Vendel.

Szívesen mesél munkájáról, így azt is megtudhatjuk, hogy bizony nem könnyű a munkája. Rengeteg úttal jár, ami néha eléggé fárasztó tud lenni. Ám a fáradságot kárpótolja, hogy a legtöbb helyen már családtagként tekintenek már, mintha már sok éve a Mokka termékek szállítója lenne.

„Hogy őszinte legyek, nem gondoltam volna magamról, hogy én ezt a munkát el tudom végezni. Szokatlan volt számomra, hogy ügyfelekkel kell a kapcsolatot tartani. Szerencsére belejöttem, megszerettem ezt a munkakört, nagyjából mindenhol elfogadtak.

Vendel úgy érzi, megtalálta a helyét: „Egy főnököm volt 16 évig, aki a legjobb főnök volt, békességben váltunk el annak idején.  Ugyanolyan jó főnöknőt kaptam most, szeretem ezt a munkahelyet!”

A krémkészítésnek is megvan a titka

Immár 13 éve, hogy a Mokka család tagjaként járul hozzá munkájával, hogy a legfinomabb sütemények kerüljenek asztalaitokra. Az 53 éves, csíkszentmártoni György Tamás Piroska a kezdetektől tagja a munkaközösségnek.

2007-től dolgozik a cégnél, és mint mondja, szereti ezt a munkát. Általában a krémeket készíti a süteményekhez. Elmondása szerint nagy odafigyelést igényel ez a munka, hiszen mindennek megvan a pontos receptje, amit követni kell. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a különböző alapanyagok milyen sorrendben kerülnek az edénybe. Több éves tapasztalata van ebben a műveletben, így már tudja, hogy mit mivel kell összekeverni ahhoz, hogy azokat a finom ízeket kapjuk, amelyeket TI annyira szerettek. Így például a fehércsokis-mascarpone krémben maga a mascarpone az első, utána kerül a fehércsoki a tálba, majd a végén keveri hozzá a tejszínt.

Bevallása szerint egy átlagos nap alatt 20-25 féle krém kerül ki a keze alól, ha zsúfoltabb hétvége a hétvége, akkor ez a szám sokkal nagyobb is lehet. Piroskától azt is megtudtuk, hogy az erdei gyümölcsös sütemények a kedvencei.

 


„Olyan, mintha haza jönnék!”


A csíkszeredai Bokor Etelka immár tíz éve, hogy csapatunk tagja. Ő az egyike azon munkatársainknak, akivel nap mint nap találkoznak vásárlóink a Kaufland áruházban található cukrászdánkban.

Etelka mindig is vendéglátásban szeretett volna dolgozni. Saját bevallása szerint nagyon szeret emberek között lenni, kommunikálni velük, kapcsolatot létesíteni. Az irodai munka – mint azt megjegyezte –nem az ő világa. A Park Hotelben kezdte vendéglátói tevékenységét, majd 2010. szeptember 4-én igazolt a Mokka csapatába.

„Nagy elégedettséget ad, amikor láthatom a gyerekek arcán az örömet amikor megpillantják a szülinapi tortájukat. Ez minden nehézséget feledtetni tud, hiszen azokból is akad néhány. Bizony előfordulnak félreértések az ügyfelekkel, igyekszünk minden ilyen esetet megfelelően kezelni” – meséli a mindennapok élményeit Etelka.

Elmondása szerint nagyon sok a visszajáró vásárló, sokukkal közvetlenebb kapcsolatot is sikerül kialakítani. „Persze előfordul ennek ellenkezője is, hiszen nem vagyunk egyformák, mindenkihez másképp kell viszonyulni.”

Pozitív élményei közt szerepel, amikor az ifjú pár visszajön a lakodalom után, és nagyon meg vannak elégedve a süteményekkel, tortával és a szolgáltatással. Hiszen sokszor együtt találják ki, hogy mit is szeretnének a lakodalom alkalmával. Persze akadnak rossz élmények is. Egy elégedetlen vásárló (mert hát ilyen is előfordul) mindig kihívás elé állítja.

„A kolleganőkkel nagyon jól megvagyunk, jó a hangulat a csapatban. Úgy jövök munkába, mintha haza jönnék!”


Alázat és tisztelet kell a szakmához

Immár kilenc éve, hogy a Mokka család tagjaként a tortakészítés művészetét gyakorolja. A csíkbánkfalvi születésű Pál Éva 2011-től tervezi és formázza a kézműves tortákat a megrendelők igénye és fantáziája szerint.

2004-ben került ki a magyarországi Vörösvárra, ahol kézilányként kezdett dolgozni egy cukrászdában. Ez idő alatt találkozott a cukrász szakmával, és bele is szeretett.

2008-ban végezte el Budapesten a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző iskoláját, majd fia 2009-es születése után hazaköltözött. Munkahelyet keresett, így került a Mokkához 2o11-ben.

„Az én feladatom a torta összerakása, virágdíszek alkotása és a különböző figurás torták elkészítése.  A figurák közül, bevallom őszintén, az első néhány darab elég gyengén sikerült. Ám ha az embernek van érzéke rá, akkor előbb-utóbb beletanul ebbe a munkába. Úgy gondolom, ahhoz, hogy az ember bármilyen szakmában érvényesülni tudjon, kell legyen egy tisztelete, egy alázata a szakma iránt. El kell fogadni azt, hogy a saját tevékenységi területed milyen kihívásokkal jár. Az ember úgy tud fejlődni, ha a kihívásokat pozitívan fogadja és a legjobb tudása szerint megcsinálja. A legjobban annak örvendek, amikor el tudom készíteni azt a tortát, amit a kliens kér, amikor meg tudom formálni elképzeléseit.”

A Mokka cukrászda az a hely, ahol a piskóta tojásból készül, a dió dióból van, a lekvár igazi lekvár, és ahol nem használunk adalékanyagokat.
btz rb
Kapcsolat
(+4) 0744 380 342, (+4) 0746 023 524
mokkacuki@yahoo.com
Csíkszereda, Nagyrét utca, Kaufland, Harghita megye
Csíkszentmárton, Csekefalva 8 szám, Harghita megye
btz rb